Czy przygotowanie dania z ryby musi być trudne? Wyjaśniamy!

0
33
Czy przygotowanie dania z ryby musi być trudne? Wyjaśniamy!

Polacy jedzą stosunkowo niewiele ryb, a to nie jest dobrą statystyką ze względu na ogromne wartości odżywcze rybiego mięsa. Barierą bywa przekonanie o tym, że dania z ryb są skomplikowane i czasochłonne w przygotowaniu. Dziś obalimy ten mit, wyjaśniając jak bez trudu przygotować pyszne potrawy na przykładzie łososia, nie będąc mistrzem kuchni.

Jak wybrać łososia do przygotowania szybkich dań?

Kluczową rolę w przypadku dań z łososia odgrywa przygotowanie mięsa. Dlatego warto sięgnąć po mniejsze porcje, takie jak MOWI Pure, steki minutowe – produkt coraz bardziej popularny na naszych stołach. MOWI Pure, steki minutowe to małe polędwiczki z łososia, które mogą praktycznie natychmiast zostać przygotowane. Jakie stosunkowo proste, a jednocześnie pyszne dania możemy stworzyć z ich udziałem?

Wykwintny łosoś w sosie balsamicznym w kwadrans

Oto proste i wykwintne danie z pieczonego łososia. Oprócz polędwiczek do jego przygotowania wystarczą sól, pieprz, odrobina soku z cytryny, łyżeczka oliwy i pół szklanki octu balsamicznego. Filety z łososia natarte solą i pieprzem pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez około 10 minut w temperaturze nie przekraczającej 200 stopni Celsjusza. W tym czasie można przygotować sos. Ocet balsamiczny należy zagotować na średnim ogniu, a następnie gotować jeszcze przez kilka minut, dopóki większość zawartości naczynia nie wyparuje. Wówczas dodajemy sok z cytryny i oliwę z oliwek, a następnie mieszamy. Sos będzie gotowy, gdy nieco przestygnie. Wybornie smakuje z łososiem podawanym z dodatkiem ryżu, pieczywa lub pieczonych ziemniaków.

Łosoś smażony w kilka chwil

Polędwiczki z łososia doskonale nadają się także do smażenia. Tym razem przyrządzimy je z dodatkiem cukinii, czerwonej cebuli, oliwy, a także podstawowych przypraw, czyli soli i pieprzu. Oliwę umieszczamy na rozgrzanej patelni, gdzie następnie dusimy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy nieco się zeszli, wystarczy dodać pokrojoną w cienkie plastry cukinię i smażyć przez maksymalnie kwadrans. Przed zdjęciem z patelni składniki doprawiamy solą i pieprzem. Łososia natartego również pieprzem i solą wystarczy smażyć przez maksymalnie 5 minut z każdej strony. Gdy trafi na talerz z cukinią i cebulką prosto z patelni, smakuje zdecydowanie najlepiej!

Czy przygotowanie pysznych dań z ryb rzeczywiście jest skomplikowane? Przekonaj się o tym w praktyce realizując te wspaniałe przepisy!

[Głosów:0    Średnia:0/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułTestament to nie wyrok

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here