Gotowanie sous-vide

0
46
Gotowanie sous-vide

Gotowanie sous-vide, to technika kulinarna, która pozwala na przygotowywanie potraw w próżni. Dla wielu osób brzmi egzotycznie, ale tak naprawdę została wymyślona przez przypadek ponad czterdzieści lat temu przez kucharza Georges’a Pralusa. Jak wszystko co najlepsze powstała przez całkowity przypadek. Bardzo szybko ta technika kulinarna stała się prawdziwym przebojem, chętnie wykorzystanym w najlepszych restauracjach na całym świecie.

Gotowanie sous-vide: co to takiego?

Jak wcześniej wspominano to technika, która wykorzystuje próżnię do przygotowywania potraw. Produkty są szczelnie zamknięte w specjalnych, plastikowych torebkach. Następnie taki pakunek zanurza się w kąpieli parowej. Ta technika kulinarna pozwala na zachowanie walorów smakowych i właściwości odżywczych danej potrawy. To świetny wybór dla osób, które chcą pozbyć się nadmiaru kilogramów.

Zdrowe gotowanie dla profesjonalistów i amatorów

Jeszcze kilka lat temu urządzenia do sous vide były bardzo drogie, duże i nieporęczne. A zatem dostępne przede wszystkim dla osób, które zajmowały się gotowaniem w sposób profesjonalny. Na szczęście to się zmienia. Urządzenia do sous vide są szeroko dostępne. zarówno w sklepach ze sprzętem AGD, jak i na portalach internetowych. Ich koszt nie przekracza kilkuset złotych, a więc są dostępne praktyczne dla każdego zjadacza chleba. Jednak te pieniądze to inwestycja w nasze zdrowie oraz dobre samopoczucie.

Oczywiście sprzęt różni się nie tylko ceną, ale i jakością. Warto wybierać solidnie wykonane urządzenia. Dzięki temu będą one nam służyć przynajmniej przez kilka lat.

Dlaczego warto zainwestować w urządzenia do sous vide?

Gotowanie metodą sous-vide to zdrowa alternatywa dla tradycyjnego przygotowywania potraw. W ten sposób możemy przygotować praktycznie wszystkie produkty, mięsa, warzywa, ryby i owoce morza. Z a zatem takich urządzeń mogą korzystać zarówno weganie oraz wegetarianie. Co ważne mogą przygotowywać jednocześnie potrawy dla domowników, którzy na co dzień spożywają mięso. Nie ma obawy, że smaki się wymieszają albowiem wszystkie produkty są szczelnie zapakowane.

Podsumowując urządzenia do sous vide to świetna inwestycja dla osób, które cenią sobie zdrowy styl życia oraz lubią eksperymentować w kuchni.

Urządzenia do sous vide znajdziesz w ofercie Gastrosilesia.pl

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here