Herbata owocowa

0
63

Herbata owocowa, jest lubiana przez osoby, którym nie koniecznie smakują herbaty czarne, zielone, białe czy też czerwone. Często są wybierane ze względu na swój smak, aromat oraz właściwości, których im nie brakuje, a które mają również dobroczynne działanie na organizm.

Historia herbaty owocowej

Historia herbaty sięga X w. wszystko zaczęło się w Chinach, gdzie po raz pierwszy został odkryty ten jakże szlachetny trunek. Przez wiele stuleci Chińczycy strzegli tajemnicy parzenia oraz rytuału przygotowania herbaty. Dopiero pewien mnich Dengyo Daishi, potajemnie wykradł krzew herbaciany i ten sposób herbata dotarła do Japonii, gdzie zaczęto jej uprawę i opracowano rytuał jej picia.

Późniejsze wędrówki herbaty w pierwszej kolejności dotarły do Rosji, następnym przystankiem była Holandia, która przez wiele lat była jedynym importerem tego trunku w Europie. W 1660 roku trafiła ona dopiero do Anglii, gdzie z roku na rok zyskała największą popularność, głównie wśród elit społecznych.

Później zaczęła być rozpowszechniana wśród zwykłych ludzi i tak tez sposobem dotarła do Polski. Na chwilę obecną herbata jest jednym z najchętniej spożywanych napojów na świecie, a dzięki jej różnorodności gatunków i smaków każdy znajduje coś dla siebie.

Jak powstaje herbata owocowa?

Herbata owocowa nie jest typowym suszem, który otrzymuje się z liści, pąków, czy też gałązek krzewu herbacianego. Najczęściej jest to mieszanka suszu z różnymi suszonymi owocami i aromatami. Głównym składnikiem herbaty owocowej jest hibiskus, który dodaje się w celu wzmocnienia koloru oraz aromatu herbaty.

Czasami można w herbacie owocowej znaleźć dodatek ziół, jednak zdarza się to bardzo rzadko. Zarówno smak, aromat i sam kolor herbaty zależą od mieszanki suszu, w samej natomiast herbacie można znaleźć różnego rodzaju dodatki. Najbardziej popularnymi są: suszone wiśnie, maliny, ananasy, rodzynki, skórka pomarańczowa, płatki różnych kwiatów hibiskusa, róży, a także bzu i jaśminu.

Dostępne są również mieszanki zawierające tylko suszone owoce, jak również te których bazą są inne herbaty zielone, białe czarne czy też czerwone. Główna zaletą herbat owocowych jest ich zdrowotność, dostępność oraz dominujący owocowy smak.

Jakie herbata owocowa ma właściwości?

Właściwości herbaty owocowej, w głównej mierze zależą od owoców, które są w niej zawarte. Do najlepszych herbat należą te z owocami:

borówki, które posiadają dużą zawartość przeciwutleniaczy, dzięki czemu opóźniają procesy starzenia się organizmu, minimalizują zawały serca, poprawiają wzrok, chronią wątrobę, pomocna przy przeziębieniach, bólach głowy, poprawia wzrok, obniża krzepliwość krwi, obniża poziom glukozy we krwi, wspomaga pracę mózgu i zdolności umysłowych,

goji, zawierają przeciwutleniacze, przeciwdziałają wystąpieniu nowotworów, poprawiają jakość snu oraz odpoczynku, zmniejszają poziom stresu i zmęczenia, wspomagają procesy trawienne w organizmie, wzmacnia organizm, działa pobudzająco, wspomaga odchudzanie, poprawia wzrok,

żurawina, zawiera sporą dawkę przeciwutleniaczy, pomaga w chorobach układu moczowego, zapobiega powstawaniom infekcji, chronią zęby oraz dziąsła przed krwawieniem, bogata w żelazo, witaminę C oraz błonnik, pomaga przy osteoporozie, w leczeniu kamieni nerkowych,

aronia, obniża ciśnienie krwi, działa przeciwzapalnie, pomaga w odpowiednim funkcjonowaniu serca, pomaga przy nadciśnieniu tętniczym, zapobiega powstawaniu miażdżycy,

hibiskus, zawiera wiele dobroczynnych witamin, reguluje poziom cholesterolu, obniża ciśnienie, poprawia pamięć, ma działanie wzmacniające, , przyśpiesza przemianę materii, wspomaga proces regeneracji komórek wątrobowych,

malina i wiśnie, obniżają gorączkę, pomagają pozbyć się przeziębienia, działają orzeźwiająco, ale i rozgrzewająco, zawierają magnez, żelazo, fosfor oraz witaminy A,B i C, podnoszą odporność organizmu, poprawia nastrój, dodaje energii,

dzika róża, największa dawka witaminy C, pomoc przy leczeniu nadciśnienia tętniczego, duża przyswajalność prowitaminy A i witaminy K, poprawa wzroku, pomoc przy zwalczaniu przeziębienia, pomaga w walce z przemęczeniem i osłabieniem organizmu, dodaje energii, wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, pomaga przy leczeniu biegunki i hemoroidów, oczyszcza nerki i układ moczowy.

Jakie przeciwwskazania?

Jak wszystkie dostępne gatunki herbaty, także herbata owocowa ma pewne przeciwwskazania do częstego jej picia. Do głównych przeciwwskazań należą:

  • erozja szkliwa nazębnego,
  • ból brzucha,
  • nudności,
  • wpłukanie niezbędnych witamin i minerałów z organizmu,
  • ujemny wpływ na poziom estrogenów u kobiet,
  • możliwość wystąpienia alergii pokarmowych,
  • brak przyswajalności składników odżywczych.

Jak poprawnie ją parzyć?

Każda herbata owocowa jest inna, dlatego też nie ma jednego ściśle określonego czasu parzenia herbaty. Wszystko zależy od składu herbaty, ponieważ jedne wymagają krótszego parzenia, a inne długiego. Należy jednak przyjąć najbardziej optymalny czas zaparzania, który powinien wynosić od 5 do 9 minut.

Herbatę owocową powinno zalewać się wodą poniżej 100 stopni C, najlepiej jeśli będzie ona miała około 95 stopni C, czyli zagotować wodę i na chwilę ją odstawić aby przestała wrzeć. Herbatę owocową w proporcjach 2 łyżeczek na 250 ml wody, należy wsypać zaparzacza albo do siteczka z filiżanką, ponieważ herbatę po zalaniu woda należy przykryć.

Oczywiście długość zaparzania herbaty owocowej ma ogromny wpływ zarówno na jej kolor jak i sam smak. Dłuższe parzenie herbaty doprowadzi do ciemniejszego koloru oraz bardziej wyrazistego smaku. Natomiast bardzo krótkie zaparzanie spowoduje jasny kolor naparu, mniej wyczuwalny smak oraz aromat.

Po upłynięciu czasu zaparzania należy usunąć susz lub torebkę z filiżanki. Jeśli tego nie zrobimy w naparze będzie można wyczuć cierpki oraz gorzkawy smak. Należy pamiętać, że herbaty owocowe zaparzamy tylko raz bez względu na to czy jest to susz czy torebki.

Źródło: https://eherbata.pl/herbaty-30/owocowa-6/

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here