Jack Daniels black, czyli jak powstała najpopularniejsza whisky na świecie?

0
1155
Jack Daniels black, czyli jak powstała najpopularniejsza whisky na świecie?

Whisky produkowana jest w wielu regionach na świecie. Począwszy od Europy jej wytwarzaniem są pochłonięci zarówno Amerykanie, jak i Japończycy. Każdy region produkuje whisky o oryginalnym charakterze i smaku. Taki też jest Jack Daniels.

Jak powstało whisky?

Cały świat zna whisky, jednak niewielu wie, jakie były początki tego trunku i kto stoi za jego powstaniem. Wszystko zaczęło się bowiem w średniowiecznej Europie. Według legendy iryjscy mnisi jako pierwsi zaczęli pędzić trunek już w VII wieku i nazywali go „wodą życia”. Miał on służyć wyłącznie celom leczniczym – łagodził bóle i choroby, przedłużał życie. Z Irlandii ów sławna woda dotarła do Szkocji dwa wieki później. Pierwsze wzmianki na temat trunku z jęczmienia znajdziemy natomiast w połowie XVI wieku. Sama nazwa zaś utrwaliła się w 1736 roku. Szkoci zakochali się w whisky do tego stopnia, że postanowili objąć ochroną jej recepturę. W ten sposób uchwalono The Scotch Whisky Act, który jasno określa warunki, jakie musi spełnić whisky, by mogło nosić miano szkockiej. By tak się stało, musi ona powstać na terenie Szkocji, ze szkockiej wody i jęczmienia. Kolejnym etapem w rozwoju tego trunku było rozpoczęcie produkcji w Stanach Zjednoczonych. Odpowiedzialni za to są szkoccy i irlandzcy imigranci. To oni przetransportowali recepturę do Nowego Świata i zmodyfikowali ją do panujących tam warunków naturalnych. Na Szkotach wzorują się także Japończycy, którzy dwukrotnie destylują whisky przy użyciu torfu.

Jack Daniels black – co charakteryzuje whisky z Tennessee?

Najwięcej whisky produkują dwa sąsiadujące ze sobą stany – Kentucky oraz Tennessee. Pierwszy z nich to światowa stolica Burbonu. Powstaje tu bowiem aż 95% światowej produkcji tego rodzaju whisky. Głównym składnikiem tego trunku jest kukurydza, która stanowi od 51% do nawet 70% zawartości zbożowej mieszanki. W Tennessee kukurydza nie jest tak dominującym składnikiem, a czynnikiem różnicującym oba rodzaje whisky jest proces filtracji. Wyjątkowy smak Tennessee Whisky zawdzięcza przepuszczaniu przez trzymetrową warstwę węgla drzewnego, co nadaje jej charakterystyczny, łagodny aromat i smak. Najbardziej znanym trunkiem tego typu jest Jack Daniels black. Charakterystyczna butelka z czarną etykietą stała się nie tylko jego wizytówką, ale również wyznacznikiem wysokiej jakości. Tutaj dowiesz się więcej https://swiat-whisky.sklep.pl/23-tennessee. Jack Daniels black to dzieło Jaspera Newtona Daniela. Był on potomkiem szkockich imigrantów, który od początku chciał stworzyć unikalną whisky. Swój cel osiągnął w 1887 roku, a produkcja tego wyśmienitego trunku trwa do dnia dzisiejszego.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here