Polewa czekoladowa z „papierka”, z czekolady, czy z kakao? Sprawdź najlepszy sposób

0
117
Polewa czekoladowa z

Polewa czekoladowa dodaje wypiekom jeszcze więcej smaku, aromatu i wspaniałego wyglądu. Jednak może być kapryśna i sprawiać nieco trudności. Z tego względu należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach, aby zawsze wychodziła idealna. Co wybrać – gotową polewę, domową z czekolady, czy z kakao?

Gotowa polewa czekoladowa – szybka i znakomita

Gotowa płynna czekolada to doskonałe rozwiązanie, jeżeli nie mamy czasu na przygotowanie polewy z czekolady lub kakao. Możemy być pewni, że zawsze będzie idealnie gładka, aksamitna oraz słodka w smaku. Nawet gdy przyjdą do nas niezapowiedziani goście, warto przygotować błyskawiczne ciasteczka lub ciasto i ozdobić je polewą. Tym sposobem wypieki zawsze będą wyglądać jak z dobrej cukierni. Możemy wykorzystać na przykład czekotubkę czekoladową, krem czekoladowy czy czekoladę do picia w saszetce. Zapewniamy że efekt będzie znakomity!

Aksamitna i błyszcząca polewa z czekolady

Wbrew pozorom przygotowanie polewy z czekolady nie jest trudnym zadaniem, jednak należy trzymać się kilku podstawowych zasad. Przede wszystkim, nie możemy się spieszyć. Samodzielne przyrządzanie polewy daje ogromną satysfakcję. Jak ją przygotować? Należy pokroić czekoladę (200 g) na mniej więcej równe kawałki i roztopić w kąpieli wodnej. Możemy wykorzystać zarówno dobrej jakości gorzką czekoladę Wedla, jak i mleczną lub białą. Nadziewana czekolada nie da tak znakomitego efektu. Musimy pamiętać, że gdy rozpuszczamy czekoladę, woda powinna mieć maksymalnie 60 stopni Celsjusza. W przeciwnym wypadku polewa może się zważyć. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy stopniowo masło (50 g) i śmietankę kremówkę (50 g). Delikatnie mieszamy do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. Polewa czekoladowa jest już gotowa!

Polewa czekoladowa na bazie kakao

Istnieje wiele przepisów na polewę z udziałem kakao. W podstawowym wariancie użyjemy masła (125 g), cukru pudru (0,5 szkl.), kakao (4 łyżki) i mleka (3-4 łyżki). W pierwszej kolejności rozpuszczamy w garnuszku masło, dodajemy cukier puder i rozpuszczamy. Aby ułatwić sobie zadanie, można wlać mleko. Następnie zdejmujemy garnuszek z ognia, dodajemy kakao i mieszamy. W tym przepisie warto wykorzystać cukier puder, ponieważ o wiele szybciej się rozpuszcza niż zwykły krystaliczny cukier.

Przygotowując polewę czekoladową na bazie czekolady lub kakao możemy zmieniać proporcje w zależności od tego, jaką porcję chcemy uzyskać.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here